FERDAMINNE FRÅ SANDEFJORD

Kystens Landstevne i Sandefjord 2015
På tur til Landsstevnet i Sandefjord av Anders Jordbakke

Ei vakker 100 årig dame og fire litt loslitte og ca to og en halv gang (til sammen) så gamle herrer stevna onsdag middag ut til Fiskemottaket for å fylle diesel, vann, is og reker. Så ble kartplottern satt på Svenner fyr før vi heiste fokk og storseil (fortsatt de gamle gode) på vei til Kystens landsstevne i Sandefjord.

Sola skinte, og vi logga drøyt fire knop – mot strømmen. Strengt tatt litt fort for dorging, men stegla fant makrell når Torfinn lot snøret rase ut straks han så det røde søkket i vannskorpa. Nok til et bedre måltid med Dags grytestekte makrell i kjele. Forresten – veit noen hvor det har blitt av steikepanna?

Vinden er lunefull, og etter hvert sank fart over grunn til to knop, og ETA Svenner fyr ble plutselig langt på natt. Tiltak – start av motor og berging av seil. Den muligheten hadde ikke Asbjørn som heldigvis hadde kasta loss tidlig på morran og lå langt foran med sin spissgatter med defekt motor. Vi traff han i havn bak Buerøya i Sandefjordsfjorden da vi kom tøffende seint på kveld.

Morran etter tøffa vi de to siste sjømila inn til Gokstad kystlag sammen med store og små farkoster, blant annet Erik Dammann med frue som hadde rodd fra Asker. Ufattelig sprekt av en over 80 år gammel miljøverner! Asbjørn kryssa seg inn fjorden og seilte seg elegant på plass ved brygga. Risør II ble tildelt plass longside Idun og fikk etter hvert selskap av flere i RS-familien – Liv, Colin og Langesund.

Kystens landsstevne er på mange vis et stort slektsstevne for folk som nekter å ta inn over seg det siste århundrets utvikling innenfor båtteknologi. Det er ikke sikkert det er så veldig mange utafor familien som finner veien til arrangementet. Arrangørene hadde heller ikke brukt mye energi på skilting for tilfeldig forbipasserende. (En ren forglemmelse, eller bare resultat av en nøktern markedsanalyse?) Men trebåtentusiastene koste seg i hverandres selskap og smilte om kapp med sola.

På kystlagets og Risør IIs felles stand hadde ikke Trond en veldig travel fredag. Og de fleste som var innom, viste mye større interesse for John Andersens “live” prambygging enn våre bøker og tekstiler. (Undertegnede forlot åstedet fredag ettermiddag. Lørdag var det meldt 17 m/s ved Svenner. Lørdagens regatta ble derfor flytta til fredag i lite vind. Av redningsskøytene deltok bare RS 1 Colin Archer.)

Anders fra Kolbotn, Anders Jordbakke

Skribent: MortenS