Trebåtfestival Regattaen 2010 med Risør II

Av Jeppe Jul Nielsen

Foto Leif Sigvaldsen hvis ikke annet angitt.

Trebåtfestival Regattaen er en spennende og nervepirrende seilas når det blåser friskt. Det har vært årlige kollisjoner, som regel før start.
De meldte frisk vind til årets seilas.

Risør II har gjort det bra. Før årets seilas hadde vi 3 napp i vandrepokalen fra 2002? . Så i frisk vind er Risør II favoritt, men ikke uten skarp konkurranse. Det seiles nemlig på handicap på samme måte som de moderne båtene med LYS systemet.

Nytt i år var at alle båtene har handicap-tall for reduserte seilføringer slik at de som må redusere seil opprettholder vinnersjansene.

Nytt i de siste årene er også startprosedyren. Båtene kan starte når de vil innen 10 minutter etter startskuddet og det nøyaktige starttidspunktet noteres av dommerne. Dette er for å spre båtene og da forhåpentlig unngå kollisjon. Det er også lov å tjuvstarte mot et lite tidstillegg. 
I 2008 kolliderte likevel 3 båter. Kamalie på babord halser så ikke Caliope 4 og kolliderte. RS 1 Colin Archer måtte unngå Kamalie nå for full maskin akterover og kolliderte også i Caliope 4 og brakk klyverbommen. Caliope 4 fikk betydelige skader på rekke, skrog og rigg.

På Risør II har vi alltid mange ombord i regattaen. Det trengs mange når skjøtene skal dras inn og det er hyggelig at mange medlemmer kan få være med. Men det er en utfordring å få alle lært opp til å dra inn skjøter riktig på den korte tiden før start. Derfor tar vi mange korte slag på vei opp til startlinjen så alle får prøvet seg.

I mange år har båtens faste mannskap vært med, hvilket jeg setter veldig stor pris på. Denne regattaen er et teamarbeid.
Arild er co-skipper i styrecockpiten. Vi diskuterer taktikk og Arild holder utkikk i le og betjener fokkeskjøtet.
Tore er utkikk i baugen i lo og overhaler forseilene, en farlig jobb hvis det gjøres feil.
Dag er i fremre cockpit håndterer klyverskjøt og storseilskjøt sammen med en medseiler.
Og på dekk sitter minst 6 av gangen og drar inn fokk og klyverskjøte.

Som vanlig dro vi langt ned på Østerfjorden for å sette seil, godt unna annen skipstrafikk. Det faste mannskapet rettleder medseilerne i å heise seil. Storseilet er tungt å få opp så det er godt med mange hender.
Med alle seil satt krysses det opp mot havna i korte slag så det skal bli så mye trening som mulig før startskuddet går. Teipmerker ble satt på skjøtene så vi visste nøyaktig hvor stramme de skulle være og medseilere trenet i å få skjøtene inn korrekt.

Vinden var frisk og vi og en mindre båt de eneste med toppseil. Kragerø og Colin burde gi oss konkurranse selv med redusert seilføring. 

Starten gikk fint i år med god avstand mellom de 15 båtene. Vi var omtrent 5 minutter etter skuddet og hadde en trygg start og fri vind. 

Med mange båter foran oss, toget vi avgårde i den friske vinden og hentet inn den ene båten etter den andre. 

Bautene satt perfekt i alle bautene i hele seilasen. Forseilene var inne og fast før vinden fylte dem.
Meget bra mannskapsjobbing!

På vei mot mål – Foto Trond Svenningsen

Velsia hadde startet først med en liten, men lovlig, tjuvstart og lå først i løypa før kryssmerket ved Furuøya på andre runden.
Dvina, Flekkerøy og Nirvana hakk i hæl. 

Vi hadde ennå Frøya bak oss. 

Her gjorde imidlertid undertegnede en gedigen skippertabbe. Vi sto for langt ut før merket og kom således til merket på babord halser. Frøya kom på styrbord halser men det så ut som vi skulle fint skulle klare å runde før dem men Frøya hadde nå fått opp farten de er kjent for. For sent så jeg at det ikke ville gå og det var også for sent å falle av og gå aktenom. I siste liten måtte vi slå 5 meter før merket og unngikk så vidt en diskesituasjon. Falt så av, jibbet og seilte opp til merket på nytt. Selv om det gikk relativt fort i den friske vinden, var noen minutter tapt og kanskje seieren. 

Vi rundet likevel som nr. 5 og foran Flekkerøy som hadde overstått rundingsmerket altfor mye og tapt kanskje mer enn oss.

Siste fjerdedelen av seilasen gikk bra og fokka ble spridd på lensen.
Publikumsslaget tett inntil Kastellet ga oss applaus og gjorde også at vi passerte Nirvana på målstreken, 1 time og 20 minutters seilas.

Tett seilas for publikumsslaget før mållinjen – Foto Trond Svenningsen

Så var det å vente i spenning på korrigerte seiltider var regnet ut.
Det ble seier igjen!
Det var tett mellom båtene i år. Vi slo Velsia med 1,5 minutt, Flekkerøy på 3dje med 3 minutter. De 9 første båtene var innenfor 6 minutter på korrigert tid.

Risør II skal graveres for fjerde gang på pokalen.

Mvh
Skipper Jeppe

Skribent: MortenS

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *