Stig Roar tar Risørs stolthet på langtur


Ny leder i Risør II

Laget har fått ny leder med tiltrengt yrkesbakgrunn.

Stig Roar Brandslet bestemte seg for å bli båtbygger som elleveåring. Han hadde det i seg før det, men det var først da han oppdaget at det var et håndverk, at han bestemte seg for at det var det han skulle bli.

– Jeg kom inn på den ene av de to skolene i landet som hadde båtbyggerlinje på den tida, tok utdannelsen og fikk jobb som båtbygger i Hardanger, forteller han.

Etter hvert fikk han jobb ved Risør Trebåtbyggeri i Buvika og for to år siden ble han med i «Risør IIs venner». I år ble han valgt til ny leder i venneforeningen. At han er utdanna båtbygger kan komme godt med når den tilårskommende skuta skal ivaretas.

Kom i 2002

Han har vært aktiv 12,5er-seiler og har fortsatt god kontakt med miljøet rundt de klassiske treseilerne.

– Jeg har restaurert «Fram» og la nytt dekk på den i 2002, forteller han. Han snakker ikke om polarskuta «Fram», men om 12,5eren C-76.

I 2002 flytta han også til Risør hvor han bodde i sentrum. Etter noen år borte er han tilbake. Nå i Laget.

Han har fortsatt seiling som en av sine største lidenskaper, men har etter hvert også blitt mer bevisst på kystkulturen og alt rundt båtene.

– Jeg har alltid vært interessert i historie, og jeg har vært med å restaurere båter som KNM «Hitra» og nordlandsjekta «Brødrene», forteller han.

Funnet råte

Nå er det «Risør II» sin tur. Av skuta som ble bygget i 1914 er det ikke mye igjen av det originale. Fra 1986 til 1992 gjennomgikk hun en omfattende restaurering der så og si alt gammelt ble erstatt med nytt.

Nå mer enn 30 år seinere melder behovet seg for nye reparasjoner.

BÅTBYGGER: Stig Roar Brandslets trebåtkunnskap kommer godt med når skuta skal vedlikeholdes. 

Denne uka er det mesanmasta som får en overhaling. Mastefoten er angrepet av insekter som har spist seg inn i treverket og etterlatt seg en kanal som ferskvann har trengt inn i.

– Vi har funnet litt råte og må erstatte det skadde treet med nytt, sier Brandslet.

Langtur

Båten har den nye lederens fulle fokus, men det skal ikke bare flikkes og pusses. Den skal også brukes.

– Uten båten har vi ingenting. Vi kan ikke seile om den ikke er i stand, sier han.

Venneforeningen har lagt opp til en litt lengre tur i juni. Da seiler «Risør II» til Hardanger, for Brandslet et kjent område.

– 8. juni kaster vi loss for en 14-dagerstur til Norheimsund der jeg jobbet som båtbygger på Djupevåg Båtbyggeri.

OVER TOPP: «Risør II» har en av hovedrollene under 17. maifeiringa i år som alle år før. Hun er scene ved Torvet. Bildet er fra koronaåret 2020 da hun ledet an i båtkortesjen som erstattet 17. maitoget det året. Foto: Iver Sørdahl

Første stopp på veien til Hardanger Trebåt og handverkserfestival som arrangeres 14. til 16. juni, gjør skuta i Arendal der hun deltar i et arrangement i forbindelse med Kystens dag.

Årets aller første tur går tradisjonen tro til Jomfruland 28. april. Det er den såkalte hvitveisturen. Siden går det slag i slag med turer til kjente steder som Skagen, Stavern og Fredrikstad, før langturen til Hardanger.

– «Risør II» vår stolthet

Brandslet kunne godt tenke seg at de fikk med seg noen yngre mannskaper etter hvert. Han kaller «Risør II» for Risørs skoleskip.

– Bergen har «Statsraad Lehmkul», Oslo har «Christian Radich» og Kristiansand har «Sørlandet». Vår stolthet er «Risør II», sier han.

GLEDER SEG: Stig Roar Brandslet ser fram til å besøke Hardanger Trebåt og handverkserfestival med «Risør II», Dag Ilestad (på framdekket) og resten av venneforeningen, i sommer. Foto: Iver Sørdahl

«Risør IIs venner» består stort sett av pensjonister og folk som jobber litt av og på. Det er ingen hemmelighet at gjennomsnittsalderen øker litt hvert år som går.

– Jeg vil oppfordre alle som har lyst til å være med, til å melde seg inn. Spesielt de som er yngre kan vi trenge flere av.

– Det kreves en viss fysikk for å operere et fartøy som dette. Dessuten er det sabla artig å seile, sier Brandslet som kunne ønske seg et større engasjement fra skolene i kommunen.

Nytt styre er også valgt på Årsmøtet 2024 som ser slik ut:
Styret i Venneforeningen 2024:

Stig Roar Brandslet , leder
Jan-Bendix Byhring , kasserer
Marina Klæboe , styremedlem
Jørn Torfinn Røed , styremedlem
Dag Leon Ilestad, styremedlem
Trond Svenningsen, styremedlem
Sigurd Liavaag, styremedlem
Olav Einar Østbø Kaasa , styremedlem

Jan Morten Homme , revisor

Inge HalvorsenReidar Johannesen og Svein Edmun Eriksen , valgkomiteen

Skribent: Risør2