IKKE DEN ALLER VARMESTE PINSA I MANNS MINNE…

Årets Isegrantur 2015 av Anders Jordbakke

Da sommergjesten endelig mønstra på kl 08.10 lørdag morra, hadde de innfødte (i alfabetisk rekkefølge skipper Asbjørn, Dag, Nils, Ronny og Torfinn) årna det meste. Det var bare å sveive i gang motoren og kaste loss.
Det trakk lovende fra sørvest da vi sto ut Østerfjorden. 

Forbi Grønnholmen hadde vi heist fokk og storseil, og stillheten kunne senke seg over dekk.
Bare bølgene klukka langs skutesida. 

Sola blinka, og lang dags ferd mot Isegran virka som en god deal. Utafor Langesund sa vinden takk for seg. Vi logga stabilt 0,0 knop og hadde ikke noe valg – bare å dra i gang “jernseilet”. No worry – bortsett fra støyen og dieselregninga. Sola varma etter hvert godt, og gubbene slumra fornøyd på dekk. Utpå ettermiddagen ga også vinden god hjelp til motoren. Det er lang motorseilas fra Risør til Fredrikstad. 

Først etter 13 – 14 timer lå vi longside Anna der live gammaldansmusikk ljoma ut av luka. Mannskapet trakterte saxofon, gitar, hardingfele og munnharpe. Nesten synd at naboene prioriterte vannhullene i Fredrikstad framfor jamming på Isegran. 

Sjølufta gir god appetitt. og den stillet vi med “førstereis” (på Risør II) Ronnys karbonader og pølser.
Like kjærkomment var hans egg og bacon morran etter.

Søndag er regattadag på Sail Isegran. 

Før start ble mannskapet forsterka med to voksne og to barn (familie av Ronny).  

YR ga ingen grunn til forhåpninger om frisk seilas.
Men ute på Lera med Strømtangen fyr i nord viste det seg å være god seilvind. 

Det opprinnelige mannskapet på seks strakk ikke helt til, og de to besøkende fra Moss ble satt til å dra skjøter. Og det virka det ikke som de hadde noe i mot. Snarere tvert i mot.

Risør II kom ikke på pallen denne gangen, men det var en spennende regatta. Vi feilberegna litt og måtte ta en liten piruett rundt merket før start, men hadde fri vind og fikk raskt kontakt med feltet. 

Starten

Her ser vi Risør2 måtte falle av for Larvik som ikke ville vike, Risør2 har forseilingsrett med vinden inn på styrbord halser og Larvik har babord halser. Torfinn

Regatta får fram det verste i oss – innenfor reglene selvfølgelig. Vi hadde gleden av å loffe og tvinge RS1 Colin Archer til å slå før de hadde tenkt. (Det viste seg imidlertid etter hvert at Colin tjente på det slaget, men pytt pytt). Vi ble utsatt for samme behandling av en konkurrent seinere på kryssen. 

Vi nådde kryssmerket for styrbords halser samtidig med to babordbåter, men skipper Asbjørn sto ikke på krava da RS Larvik ikke gjorde mine til å overholde sin vikeplikt. 
Derfra og inn holdt vi plassen i feltet. Hederlig innsats og en skikkelig regattaopplevelse!

Før start begynte det å regne. Det ble en ganske våt og etter hvert kald dag. Men det merka vi ikke så mye til før etter regattaen da vi seilte inn Vesterelva og defilerte gjennom byen forbi de tre klaffebruene. Det var ikke veldig mange tilskuere i det sure været.

Vel i havn var det bare å vrenge av seg det våte tøyet og fyre opp i ovnen.
Og lade opp til bankett med reker og fiskekaker i båthuset. På forhånd var det stor skepsis til rekenes kvalitet. 

Sommergjesten forsto at Risør-folk, og i hvert fall Asbjørn, ikke spiser annet enn blodferske reker.

Da vi satt ved langbordet i det iskalde båthuset, kunne aust-egdene fornøyd konstatere at menyen var ferske Hvaler-reker. 
Og “verdensmester” i rekepilling Torfinn benytta anledningen til skikkelig mengdetrening.

Etter premieutdeling og kort konsert med Vreeswick viser (inklusiv den tradisjonelle sambaen på lang rekke mellom bordene) søkte mannskapet raskt tilbake til den lune ovnen om bord i Risør II. For selv med ull undertøy fra topp til tå var det ikke lett å holde varmen i det trekkfulle båthuset.

Avreise fra Isegran kl 05.00 andre pinsedag for å få glede av gunstig vind tidlig på dagen.
Det var ypperlig vind – for å seile til Skagen. Men vi som hadde tenkt oss til Risør, stampa og rulla retning Stavern for å bunkre.
En ganske hustrig tur over Oslofjorden. Regnet fra dagen før ble erstatta med sjøsprøyt over dekk. 

Vel framme i Stavern satte sommergjesten kursen for 14.19-toget fra Larvik. 

Så vidt jeg veit kom Risør II vel fram til sin hjemmehavn. Men jeg aner ikke hvordan eller når. 

Takk for flott pinse til Risør II og gjengen om bord!

mvh Anders Jordbakke

Skribent: MortenS

Legg igjen en kommentar

Din e-postadresse vil ikke bli publisert. Obligatoriske felt er merket med *