PÅ TOKT I HAGEN

Årets sommercruise av Anders Jordbakke

Ja, for gamle sjøulker som har krysset Skagerrak flere ganger og vært ute en sommerdag før, fortonet nok årets sommertokt seg nesten som å ligge i telt i hagen. Og den slags er som kjent for småunger! På den annen side er et 3 – 4 dagers nær-tokt så absolutt et fleksibelt lavterskeltilbud som kanskje kan friste flere med på sommertur en annen gang…? Et svar på storbyenes Hop on – Hop off busser. Birger mønstret rett og slett av i Sagesund for å ivareta familiære forpliktelser.

Og selvfølgelig kom vi lenger enn til hageporten. Vi krysset Hagefjorden vestover med god bør før vi sløret innover Tvedestrandsfjorden med kurs mot Furøya. Stort lenger kom vi riktignok ikke, men hvorfor hige etter fjerne kyster når Risør II har hjemmehavn på verdens vakreste sommerkyst?

La oss rykke tilbake til start – en regntung søndag 6. juli. Mannskapet ankom slepende på utstyr til noen dagers fanteliv om bord i Risør II: skipper Dag, Torfinn fra Krana, hans søster Tone, deres felles kusine Bente, hennes hund Shadow, Birger, Reidar fra Gloppe og en feriegjest fra Kolbotn. Alle ”mann” alle til tross for varsel om regnvåte døgn forut.

Som den observante og kysthistorisk interesserte leser for lengst har oppdaget, kasta vi loss på dagen 202 år siden Slaget i Lyngør. Og så runde tall må selvfølgelig markeres! Vi tøffet derfor vestover forbi Sildodden for å møte Kanonjolla på Gjeving. Med dårlig seilvind benyttet Torfinn selvfølgelig høvet til å dyppe makrellsnøret og bestemte lunsjmenyen – grilla makrell tilberedt med Dags gassgrill på forluka. Et fortreffelig måltid med brød og majones!

Fulle av makrell og pågangsmot kledde tre av Risør IIs Venner seg ut som besetnings-medlemmer på kanonjolla og fikk tildelt hver sin kjempelange åre. Her var det viktig å konsentrere seg og holde takta for å unngå pinlige smell med åra foran eller bak. Heldigvis er jolla utstyrt med motor for transportetapper uten tilskuere. Det var absolutt mer enn varmt nok under ulljakka og hatten da vi rodde gjennom Lyngør på vei til gudstjeneste på Askerøya. En ganske langdryg forestilling der vi sto som pynt i bakgrunnen og nøt synet av Risør II som lå malerisk i profil med Lyngør dekorativt i bakgrunnen. Etter en ny rotur og salutt i Lyngør klatret vi igjen fornøyd om bord hjemme på Risør II. Seil er mer behagelig enn årer!

Toktets første overnatting var inntil fjellet på en holme rett utafor Lyngør. Dag og Torfinn satte garn for å sikre middag neste dag. Morran etter trakk Dag, denne gang assistert av Tone, en pen fangst lyr som ble suppe á la Torfinn da vi lå trygt fortøyd ved brygga på Furøya.

For meg og flere til var skipshund et nytt innslag om bord. Shadow viste seg raskt å være en omgjengelig og hyggelig fyr som kom godt ut av det med resten av mannskapet. Men gleden var størst på de tobeintes side. Med en gang vi fikk litt vind i seila og dekket ikke lenger var i vater, krøp Shadow med halen mellom beina til matmor Bente. Og enda verre var det å komme på land for å gå på do eller under dekk når det var leggetid. Men i land må en hund når trykket blir for stort. Vi fant en løsning etter litt prøving og ganske mye feiling. Blant annet testet vi sjørøvermetoden – altså gå planken og hopp i havet. Og redningen var selvfølgelig redningsvest – montert bak fram. Med beltet som håndtak kunne Shadow ganske greit låres ned i gummibåten eller ned leideren. Han fant seg etter hvert i den nedverdigende prosedyren – ganske slukøret, nesten litt flau.

Jeg glemte nesten været som ble vesentlig bedre enn Yr ville ha det til på forhånd. Seilasen fra Lyngør til Furøya var velsignet med nydelig sol og tidvis frisk seilvind. Først slør mellom Askerøya og Sandøya, og så gikk det som nevnt slag i slag nedover Hagefjorden. Vi solte oss inn i Tvedestrandsfjorden og avsluttet seilasen med et par svalende pils på restauranten på Furøya. Dag tre var mer vekslende værmessig. Tone navigerte og slørte oss trygt og effektivt i omtrent det samme sporet som dagen før. Vel fortøyd i Håkonsund ved Lyngør tvang et forrykende tordenvær oss til samling under bomteltet som til stadighet måtte tømmes for store mengder regnvann. Onsdag solte vi oss hjemover med ganske mye vind rett i baugen.

Disse linjene fra årets sommertokt er neppe egnet til å rekruttere deltakere fra ekstremsportveka i Voss til neste års tokt – det være seg Nordisk seilas eller tur i mer hjemlige farvann. Beretningen kan kanskje lure den uinnvidde til å tro at dager om bord i Risør II er kjemisk fri for begivenheter å skrive hjem om. Men mange av skøytas venner veit at dette er feil. Rett nok kan det være mange timer med lat prat, dorging eller døsig meditasjon. For dem som ikke tørner inn straks det er midnatt, er en nightcup eller to på dekket heller ikke å forakte. Men så gryr dagen med frisk bris eller liten kuling, eller en front gir plutselig vindøkning. Og da kan seilasen straks gi mannskapet artige utfordringer med sjøsprøyt og litt adrenalin i blodet. Og stadig vekk skal der jo ”angöras en brygga” eller en naturhavn.

Blir det sommertokt 2015, er sjansene gode for at jeg mønstrer på igjen! Og håper ikke det skremmer altfor mange fra å melde seg på. Takk for nok en uforglemmelig sommerseilas! Kroppen blir kanskje litt støl etter late dager om bord, men sjela…

Anders fra Kolbotn, Anders Jordbakke

Skribent: MortenS